Tuesday, December 31, 2013

Bye bye 2013..Welcome 2014..

 
Alhamdulillah..masih bernafas sehingga ke hari ini,nikmat yang selalu kita lupa untuk syukuri. Hari terakhir di tahun 2013, maka saya sediakan sedikit sorotan.
 
Sebumbung
Tahun ini Alhamdulillah dapat sebumbung bersama suami. Semoga kehidupan kami sentiasa dilimpahi   rezeki yang diberkati dan dirahmati.
 
Pregnancy
Dikurniakan nikmat  suka duka pahit manis menjadi ibu mengandung. Alhamdullillah semua berjalan lancar bak air terjun Niagara. (Betul ke spelling?)
 
1st child
Ya Allah..syukur sangat-sangat diberi peluang ini. Berakhir sudah penantian kami suami isteri selama 2 tahun. Dikurniakan seorang baby lelaki yang saaaangat comel dan adorable! :) Semoga anak ibu membesar dengan sihat, kuat dan menjadi anak yang soleh serta beriman kepada Yang Maha Satu- Allah S.W.T
 
 
Serba sedikit sorotan tahun 2013. Jarang sangat menulis di blog, ni je la yang dapat. Yang lain lupa sudah. Hehehe..Welcome 2014. Please be nice to me.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, August 26, 2013

Ini ceita macam-macam

 
Pejam celik lagi 2 minggu nak start keroje semula setelah bercuti berkepit dengan anak selama 3 bulan..Erk..dah lupa cara nak mengajar, bole? haha.. Rasa kalau ada uwang RM5 juta dalam akaun bank dah lama berenti keroje camni..huhu..Jap lagi nak cek akaun bank ada tak RM5 juta. Ameen..
 
Cerita raya?
 
Nak cerita pun dah basi walaupun open house still bersepah sana sini. Raya tahun ni of course la meriah walaupun pakai baju raya dua taun lepas dek kerana tak sempat bershopping. Al maklum sibuk berpantang camne nak shopping ye dak? Sib baik time raya dah abis pantang bole la melantak makan macam-macam sampai lupa diri. Akibatnya anak menyusu badan yang dapat effect. Kesiann..huhu..Ok, jangan marah kita dah bertaubat sekarang dah jaga makan walaupun kekadang terbabas jugak.
 
Kehidupan selepas ada anak?
 
Hmm..camne nak ckp ek..tak dapat nak diungkap dengan kata-kata kott..sekarang baru rasa apa yang mak-mak rasa..sedih, gembira suka duka lepas ada anak ni macam-macam berlaku. Start dari masa berpantang hari tu yang tak macam orang berpantang pun dek kerana sibuk ulang alik ke hospital. Anak kuning dua minggu lebih. Akibatnya, mengurut ke mana, bertungku ke mana set bersalin pun takde kat rumah tu. Yang nampak macam orang berpantang cuma stokin je. Pilis param? Ape tu? haha.. Ok, serius. Sekarang dah insaf kan..Bila kehidupan dah stabil sikit ni dah pandai menghargai diri sendiri.
 
Cerita melahirkan?
 
Jap ek nak recall semula..haha..12 Jun 2013 (Rabu) time tu dah 39 minggu pergi weekly check up. Then cek-cek BSP tinggi giler so nurse decide nak hantar hospital terus. Dengan melenggang tak bawak pape ni dengan konfident tak akan deliver hari tu mari la kita ke hospital konon nak cek BP je. Rupe-rupenye memang ditakdirkan nak deliver hari tu. Amek ko terus menggelabah. Haha. Masuk wad pukul 10 am lebih kot lepak-lepak tunggu bukaan tak buka-buka then terus kena masuk operation theater. Waaa..tak prepare langsung nak kena operate. Alhamdulillah, pukul 4.45 waktu azan asar berkumandang (dalam bilik bedah mereka pasang radio, sempoiii...kita je yang menggigil kesejukan) anak kita keluar dari perut. Sayuu giler wehh.. Dengar azan sambil beranak..huhu..Pengalaman kena operate? x sakit ponnn...tapiiiiiii....lepas hilang bius, ambikkk..nak bangun dari katil ya Allah...dah la sengsorang je tau..nasib baik Allah bantu. Dua hari dok hospital hari Jumaat balik. Hari esokknya (sabtu) nurse dtg rumah cek baby mcm kuning. Pergi klinik kesihatan then terus kena refer hospital. Bermula la episode ulang alik ke hospital. huhu..yang ni takmo citer bole? sikit lagi nak meroyan hari tu. Dengan baby sakit, pastu luka operate terbuka (yang ni serammmm) pastu susu badan takmo kuar..can u imagine my situation? takmo citer k..nnti emo lebih..hehe..Alhamdulillah semua dah berlalu..
 
 
Ok, setakat ini dulu. Semoga terhibur..haha.. ada masa kita nak cerita berkaitan relaktasi berdasarkan pengalaman sendiri. Chewahh..

Wednesday, July 10, 2013

Terima kasih ya Allah untuk anugerah ini

 
Syukur Alhamdulillah atas kurniaan yang tidak ternilai ini. Walau seperit mana pun perjalanan yang diharungi, sehebat mana dugaan yang mendatang, kesudahannya amat membahagiakan. Kini hanya mendoakan semoga dia membesar dengan sihat dan sejahtera. Makbulkan lah ya Allah. Sekian, entri pendek sempena 1 Ramadan.
 


Day 1
Firas Mirza Bin Cik Sukri Abdullah
(Nama tiada kaitan dengan mana-mana drama bersiri..hehe..)
2.4 kg
Via emergency C-sect


Mata, mulut telinga, semua imprt dr bapak dia, hidung je dr mak dia..hihi
Ok, memang banyak nak cerita. Sebagai panduan di masa hadapan. Cuma masa tak mengizinkan. Sibuk weiii..Till then, tata and selamat berpuasa kepada yang berpuasa..hehe

Thursday, May 23, 2013

Positive

 

Baekkk Dr..:)
 

Thursday, April 25, 2013

Anda ingin lebih disayangi suami?

 
.... Ikuti semua petua di bawah..hehe.. In Sha Allah anda akan lebih disayangi. hehe.. Saya suka semua petua di bawah. Ada yang terkena kat batang hidung sendiri. Contoh no. 29 dan 32..Sebab selalu buat. Kadang benda remeh macam tu pun kita kena jaga sebenarnya.  Huhu.. Semoga menjadi panduan dan ingatan di masa hadapan. Sumber.
 
 
Semua petua yg tertera di bawah ini adalah dari pakar motivasi popular Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah..beliau menggariskan 99 petua menawan hati suami yg boleh dipraktikkan isteri dan bakal isteri. Petua tersebut ialah :

1) Berdoa agar disayangi.

2) Tegur dan sentuh suami sebelum sambung perkara lain bila dia balik ke rumah.

3) Tunjukkan keprihatinan dgn bertanya secara khusus mengenai kegiatan sepanjang hari (jika suami dlm mood yg sesuai).

4)Berlatih mendengar dgn baik dan bertanya dgn tepat.

5)Jgn tergesa-gesa menyelesaikan masalah suami. Apa yg lebih penting adalah simpati.

6)Beri suami masa berkualiti sekurang-kuranya 30 minit.

7)Tanya ibu mentua,abang atau kakak ipar mengenai hadiah disukai suami dan belikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau semasa memujuk.

8)Masak makanan kegemaran suami.

9)Beri pujian mengenai penampilan suami seperti rambut,wajah,pakaian dan sebagainya.

10)Pujuk suami bila dia marah atau berkecil hati.

11)Minta bantuan sesuai pada masa,tempat dan jenis kerjenya.

12)Elakkan suami daripada menunggu terlalu lama bila bersiap.

13)Bila suami memberitahu yg dia akan pulang lewat,ucapkan terimakasih kerana memberitahu.

14)Bila suami meminta bantuan,buatlah dgn serta-merta dgn ikhlas dan gembira tanpa banyak mengungkit atau komen.

15)Ucapkan kata-kata sayang yg romantik dua kali sehari.

16)Jika marah, tunggu hingga sejuk.Bila sudah sejuk,beritahu suami apa yg menganggu fikiran secara sopan.Jgn salahkan suami.

17)Bila suami bercakap,beri perhatian sepenuhnya. Jika boleh hentikan apa sahaja tugas yg sedang dilakukan.

18)Bila memesan barang kpd suami yg kekedai,senaraikan diatas kertas. Jgn biarkan suami ke kedai dua tiga kali.

19)Tanya suami bila dia ingin berehat atau tidur.

20)Peluk suami dgn penuh kasih sayang sebanyak tujuh kali sehari.

21)Telefon suami ditempat kerja hanya bila penting.Telefon dgn kerap jika suami suka.

22)Jika suami perlu menjauhkan diri sekali-sekala,tanya bila dia pulang.

23)Jgn ganggu suami semasa asyik melakukan sesuatu.

24)Bila suami marah,jgn menjawab. Tunduk dan diam walaupun kita tidak salah. Terangkan keadaan sebenar setelah dia tenang.

25)Bila meminta batuan suami: Terangkan kpd suami mengenai kerje rumah yg memerlukan bantuannya. Beri pilihan kerje yg disukainya. Jgn suka mengarah. Gunakan perkataan yg sesuai dan lemah- lembut.

26)Pesan suami menelefon rumah jika bertugas luar. Jgn pula melenting jika dia tidak berbuat demikian. Beritahu dia yg anda cuma risau.

27)Sentiasa kemas,anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

28)Sokong pendapat suami walaupun pendapatnya berbeza dgn org lain.

29)Bila keluar berkereta: Jgn ganggu suami yg sedang memandu. Jgn menunjuk-nunjuk jalan selagi tidak dipinta suami. Jgn berleter bila suami tersalah jalan. Bersangka baik apabila tersesat jalan.

30)Peluk dan belai suami sekali-sekala tanpa impian seksual.

31)Sabar dan tenang bila mendengar cerita atau masalah suami.

32)Jgn menukar-nukar saluran televisyen bila menonton bersama suami.

33)Jaga maruah suami terutama di khalayak ramai dan ikut kehendaknya. Segala bantahan dilakukan semasa berdua-duaan.

34)Bila berpegang tangan,peganglah bagaimana disukainya.

35)Buatkan minuman suami tanpa diminta atau bertanya.

36)Beri suami peluang memilih tempat makan bila makan diluar.

37)Cepat bersiap dan jgn tiba-tiba ingin menukar baju yg dipakai.

38)Tanya suami bagaimana kita perlu berkelakuan dikhalayak ramai apabila disisinya.

39)Lebihkan suami daripada anak-anak.

40)Belikan suami hadiah-hadiah yg berguna seperti tali pinggang,kasut,cermin mata hitam, dan sebagainya.

41)Tolong suami mencuci kereta,potong rambut dan sebagainya.

42)Beri layanan istimewa pd suami dihari-hari istimewa.

43)Pergi dating atau berbulan madu.

44)Jika suami melakukan kesilapan,jgn tempelak atau pulangkan paku buah keras.

45)Hantar kad ucap selamat pd hari-hari istimewa.

46)Selalu urut suami.

47)Tunjukkan keprihatinan terhadap perasaan suami.

48)Suami akan lebih bersemangat dan bertanggungjawab bila dia terasa diperlukan isteri.Isteri perlu mempamerkan bahawa dia benar-benar memerlukan suaminya.

49)Layan suami seperti semasa berkawan dulu.

50)Beri peluang suami memperbaiki barang rosak di rumah walaupun kita tahu dia tidak mahir.

51)Menghias tempat tidur macam tempat tidur pengantin.

52)Ceritakan mengenai kerenah lucu anak-anak kepadanya.

53)Bacakan berita yg menarik perhatian suami atau buat keratan berita kesukaannya daripada suratkhabar atau majalah.

54)Tolong temankan suami bila dia melakukan kerja bersendirian waktu malam.

55)Letakkan barang-barang keperluan suami ditempat biasa.

56)Tolong bawakan barang-barang walaupun suami mampu membawanya semua.

57)Cuba masak masakan paling sedap utk suami setiap masa. Jgn paksa suami komen jika dia hanya berdiam diri.

58)Bila berbual,bercakap atau berbincang: Gunakan hubungan mata. Gunakan gerak rasa hati. Pegang erat tangannya.
Duduk rapat-rapat. Baring bersama dan bernafas serentak. Ajak atau biar suami berbaring atas paha jika dia mahu.

59)Jgn dera suami fizikal dan batin.

60)Tunjukkan minat mengenai perkara yg dilakukan suami,org yg ditemui dan sebagainya.

61)Beri tindak balas positif jika suami bercerita.

62)Jika suami kurang sihat, beri perhatian sewajarnya.

63)Masuk tidur serentak dgn suami.Jika kita ingin tidur dulu,minta kebenaran suami.

64)Salam,peluk,cium dan belai suami sebelum pergi kerja.

65)Ketawa bila suami belawak atau bercerita kisah lucu.

66)Ucapkan terima kasih atas setiap khidmat suami.

67)Cari masa utk berdua-duaan.

68)Lakukan riadah bersama suami.

69)Pergi berkelah sekali-sekala.

70)Doakan suami agar bahagia dunia akhirat (dlm pengetahuannya atau tidak).

71)Ajak suami berjalan-jalan tanpa anak-anak.

72)Berikan apa yg dihajati suami.

73)Nyatakan anda merinduinya bila berjauhan.

74)BUat kuih kegemaran suami sekali-sekala.

75)Lakukan ibadah bersama.

76)Jgn menghukum suami jika dia mengecewakan isteri tanpa sengaja.

77)Maafkan suami jika dia terlupa melakukan sesuatu utk isteri.

78)Segera minta maaf jika kita melukakan hati suami.

79)Cuba fahami suami jika dia membangkang atau enggan membantu isteri.

80)Bila suami meminta maaf,terima dgn kasih sayang.Jgn jual mahal.Ingat kebanyakkan suami sukar meminta maaf daripada isteri.

81)Tunjukkan keseronokan bila berjimak dgn suami.

82)Tunjukkan simpati dan tolong suami mencari barang yg dia lupa dimana letaknya.

83)Nyatakan dgn lemah lembut kpd suami jika kita tidak menyukai pilihan baju,tempat makan,lauk pauk,tempat bercuti dan sebagainya.

84)Berkongsi perasaan negatif dgn suami secara terbuka tanpa menyalahkannya.

85)Jgn menyuruh suami melakukan sesuatu yg sememangnya ingin dilakukannya.Ini akan menyebabkan suami tawar hati.

86)Elakkan memberi penjelasan mengenai sesuatu terlalu panjang.Suami sering melenting bila isteri bersyarah panjang. Penjelasan panjang lebar menunjukkan seolah-olah isteri tidak mempercayai suami.

87)Elakkan daripada membuat suami berasa tidak mampu,tidak layak atau tidak berkebolehan.

88)Kebanyakkan suami rasa seronok dan selesa sekadar duduk bersama isteri.Justeru itu jgn berkecil hati jika suami kurang melayani anda bercakap.Kebanyakkan suami memang kurang bercakap dgn isteri.

89)Jgn cabar suami.

90)Bila berselisih faham,berkrisis atau bertengkar dgn suami, fokus pd masalah semasa dan jgn ungkit perkara lalu.

91)Jgn suka mengenang rekod lama suami dan melabelnya berdasarkan rekod tersebut.

92)Jgn ingkar mengenai apa yg telah dipersetujui.Suami akan berkecil hati bila isteri menyatakan persetujuan tetapi tidak bertindak mengikut apa yg dipersetujui.

93)Banyak suami berasa janggal can malu menyatakan sayang pd isteri.Oleh itu isteri perlu 'membaca' perlakuan suami yg menunjukkan kasih sayangnya kpd isteri.Jangan paksa suami menyatakan perasaan sayang,rindu atau cinta kpd isteri.Hanya 'suami bermasalah' sahaja tidak sayangkan isteri.

94)Isteri mempunyai kelebihan dlm memahami suami.Fahami hakikat kebanyakkan suami menghadapi kesukaran memahami isteri.

95)Cemburu tanda sayang.Namun jgn terlalu cemburu terhadap suami kerana dia akan merasa rimas dan serba salah.

96)Utk merangsang suami mempamerkan kasih sayang, puji setiap kali dia menunjukkan kasih sayangnya.

97)Elakkan memberi nasihat jika tidak diminta.Isteri meminta nasihat utk bermanja tetapi bila suami meminta nasihat dia beranggapan itu satu kelemahan.

98)Apabila suami berkata atau berbuat sesuatu yg menyakiti hati,adalah lebih baik mencari kepastian daripada membuat kesimpulan sendiri yg mungkin salah.

99)Doa dan tawakal kpd ALLAH semoga hidup kita suami bahagia dunia akhirat.
 
Selamat beramal..:)

Friday, March 29, 2013

Sharing my good news

 
Hi. Mac sudah mahu berakhir. Nak taknak kena 'up' satu entri. Hehe... Salam hari Jumaat semua. Semoga hari ini dan seterusnya akan mendatangkan sejuta kebaikan buat kita. Bagi diri sendiri, ada beberapa khabar gembira yang ingin dikongsi bersama. I'm sorry, I just can't help myself. Got to tell the world bout this two good news..:)
 
1. Sudah sebumbung
Alhamdulillah, kami sudah sebumbung..:) Rezeki husband dipermudahkan. Dapat bekerja di negeri yang sama dengan kita.. Walaupun berlainan daerah, tapi masih boleh ulang alik. Kisah kehidupan selepas hidup sebumbung ni tak berapa nak ada lagi untuk diceritakan sebab baru seminggu kejadian berlaku. So far so good. Kita pun dah rajin masak sekarang.. Dulu nak jumpa sekor ikan dalam fridge pun payah... Sekarang penuh dgn bahan mentah jee.. tu je nak bagitahu sebenarnya .. haha.. semangat mula-mula kan? Hopefully istaqamah la sepanjang masa.. 
 
2. I'm going to be a mummy..In sha Allah..
Alhamdulillah, dimurahkan juga rezeki oleh Allah S.W.T untuk bakal mendapat orang baru dalam kehidupan kami :) Now dah masuk 3rd trimester pun.. Syukur,syukur,syukur.. Perasaan sekarang? Happy + cuak + nervous.. Sesiapa yang membaca ni pls doakan saya dan baby agar selamat semuanya k..:) Ameen..
 
 
 
 Renungan bersama untuk hari ini:
 
"... sekiranya kalian menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kalian tidak akan dapat menghitungnya ..." (Ibrahim: 34)
 

"Maka nikmat Tuhan kalian yang manakah yang layak anda dustakan?" (Ar-Rahman: 13)