Sunday, August 12, 2012

Aktiviti bila stressss?

 
Balik kerja tadi kita stress.. Nak solat, baca Quran pun tengah dalam keadaan yg tidak mengizinkan..eh?? Nak tahu apa kita buat? On kipas sampai level 5, sumbat earphone dalam telinga  dannnnn.... mula!!!
 
Hasilnya:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 
Agak-agak kalau konsisten macam ni 2-3 minggu boleh kurus tak? Tapi kena tunggu time stress la..tapi biasanya alat ni akan tersadai tak berusik sebab selalunya tuan tanah dia pemalas..huhu..sekian..:-)

Monday, July 09, 2012

Tips pengiraan Kalori


Hehe. Malam-malam cerita pasal kalori ye. Baru lepas melantak roti tiga keping ada hati nak cakap pasal kalori. Huhu.. Ok-ok, jom kita insaf mulai esok. Kata nak kurus kannn.....So, ini tips yang dijumpai (sumber:google):

Cara pengiraan kalori yang diperlukan dalam sehari:
Daily energy requirement = berat(kg) * 30 calories

Contohnya: katakan berat Cik Tipah (bukan nama sebenar) 65kg * 30 = 1950 calories/day

So, katakan ler Cik tipah ni nk kurangkan berat badan dia dlm minggu tu 1kg.. means 65kg-1kg=64kg

Makanya, untuk mencapai berat idaman tersebut untuk minggu tersebut (sorry ayat melalut) pengambilan calories only 64*30 = 1920 calories/day. Another 30calories/day tu (1950-1920 calories) kita akan withdraw dari part2 lemak dia (yakni Cik Tipah) yg sedia ada.. usually start dgn punggung ..hehe..

So, good luck!! :)

Thursday, June 28, 2012

Khatam Al-Quran Dalam masa 30 hari?


Ramadhan sudah dekat. Sambil layan Semanis Kurma ni layan google juge.. Ni la aktiviti kalau dah dok berjauhan dengan suami.. Baby pun lom ada nak gomol-gomol..:(  Jumpa info menarik ni. InsyaAllah boleh dipraktikan menjelang Ramadhan nanti. Atau bila-bila pun boleh.. Yang penting istiqamah (berterusann..)..


Selamat beramal! Sumber

Monday, June 04, 2012

Lagu favourite orang yang kehilangan kereta..




Lately my husband suka nyanyi lagu ni.  Dia kata sesuai sgt la dengan dia yang dah hilang kereta. Hoho..

"Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
Rumahku pun tiada adapun bapa punya
Apa lagi belanja mau bayar berian
Kahwin sama kamu..."

Kelakar jek.. haha..Xpelah bang oi..kereta boleh dicari ganti...jom doa banyak-banyak. Moga-moga tahun depan boleh beli kereta baru yek. =)



Wednesday, February 29, 2012

Tambahkan ilmu itu tidak salah ye kawan-kawan.


Jemput baca lagi...-------> Click here. Sharing is caring. Buat tambah pengetahuan, ye dok? ok, sambung kerja.

Rona-rona kehidupan


Minggu ini minggu terakhir kuliah diploma. Yippie! Next week, new classes, new students. Hope everything will go well. InsyaAllah.

Eh, takde cerita la sebenarnya. Saje tgn gatai nak post something sempena 29 Februari ni. Hehehe... Oh, nak kongsi tentang ni. Click -------------->    Selamat membaca!

Tuesday, February 21, 2012

Dia Suatu Petang yang Indah..


Hari tersebut bernama Sabtu. Sambil menunggu en.suami pulang kerja, terfikir nak buat minum petang yang special sikit hari itu. Special sangat lah kannn...di dapur nampak keledek yang hampir bertukar warna. Terus capai laptop google : "resepi kuih cek mek molek". Hehe.. I love u Mr. Google!


Ok, in hasilnya:

Wahh.. dapat thumbs up dari en.somi. Ni kalo mak mertua tau ni mesti
sayang kita byk2x. Haha..

Tepek sikit gamabr ketika proses. Nanti takut ateh tak percaya plak kuih ni
Sdn. Bhd... Percaya tau ateh! haha

Jgn kutuk kuali kita. Kuali kesayangan ni.


Lepas dah ngap,ngap.. aktiviti seterusnya.......


Boleh dia sambung buat kerja..kita? dok diam2x je laaaaaaa........huhu

Sunday, January 15, 2012