Thursday, January 16, 2014

I'm looking For Investment Opportunities..anyone?


Sebenarnya antara resolusi tahun 2014 ni adalah untuk meningkatkan taraf hidup ekonomi keluarga. Antara usaha yang saya nampak adalah melalui pelaburan. Oleh itu, jika ada sesiapa yang berminat untuk mempromosikan sesuatu pelaburan yang baik dan ok  boleh tinggalkan komen untuk dihubungi. Tetapi dengan syarat, pelaburan itu mestilah:

Rukun pelaburan islam di bawah konsep mudarabah dan musharakah iaitu:

1) Wang pelaburan dalam jumlah tepat dan diketahui

2) Pelabur

3) Pengusaha

4) Bisnes yang halal / Pekerjaannya

5) Nisbah pembahagian keuntungan yang dipersetujui bersama.

6) Dalam perjanjian nanti tiada terma yang menjamin modal akan selamat.
(tapi of course la nak selamat kan..huhu)

7) Tiada jaminan untung tertentu atau tidak tertentu
(Namun tak nak rugi..hehe)

Oleh itu,sebagai umat islam, carilah pelaburan yang halal dari segi hukum syarak, kerana yang haram dan was-was akan menyeksakan kita kemudian hari nanti..Nauzubillahiminzalik.


p/s: Pelaburan yang mengarut-ngarut tu xpyh la ye..:)

No comments:

Post a Comment